13 Temmuz 2010 Salı

Mutlu bir festival daha!

11. Uluslararası Büyükçekmece Kültür Ve Sanat Festivali bu sene de coşkulu ve eğlenceli geçti. Uzun uğraşlar sonucunda organize edilen festival hızlı bir şekilde bitti. Ya da çok eğlendiğimizden zaman hemen aktı geçti bizlere... Bol bol çektiğim fotoğraflar ve edindiğim yeni arkadaşlıklar bende güzel anılar bıraktı.

Aslında geçen sene de görevli olmamdan dolayı festivale hazırlıklıydım. Geçen sene Milliyet Gazetesi'ndeki stajım dolayısıyla bazı günler katılamıyordum. Bu sene festivalde her zamankinden çok daha fazla görev aldım. Görsel şölenin, birbirinden farklı onlarca kültürün, yüzlerce insanın müzik, dans ve güleryüzle olan iletişimine tanık oldum.

Aynı dili konuşmayan, aynı kıyafetleri giymeyen, aynı yemekleri yemeyen, kültürden kültüre toplumsal değer yargıları değişen, kısaca birbirinden tamemen farklı ülkeler bu festival sayesinde buluştular. Kültürlerini paylaştılar. Müzik, dans ve yüzlerde ki gülümseme ile insanlarla iletişim kurdular. Bunları düşündüğümde festivallerin ve bu gibi organizasyonların ne kadar değerli ve önemli olduğunu anlıyorum.

Büyükçekmece'deki bu festival Türkiye'deki ilk uluslararası festival olma özelliğini taşıyor. Folklor Kurumu ile birlikle düzenlenen yarışmada festival sonunda birinci, ikinci ve üçüncü olarak dereceye girenler açıklanıyor. Bunun yanında mansiyon ödülleri, en iyi erkek ve kadın oyuncu, en iyi müzik ve en iyi kostüm ödülleri veriliyor.

Festivalle birlikte heykel sempozyumu da düzenleniyor. Burada da yine yabancı sanatçılar heykellerini yapıyorlar. Festival boyunca pop, caz, alternatif, Türk Sanat müziği ve Türk Halk müziği dallarından sanatçılar geliyor.

Bu sene yoğun yağış nedeniyle iki konser de iptal edilmek zorunda kalındı. Konuk ülkelerin dans gösterileri ertelenemeyeceği için onlar kapalı spor salonunda gösterilerine devam etti.

Misafir ülkeler, festival boyunca her gece farklı birkaç ülke olmak üzere geleneksel yemeklerini, müziklerini ve el işi sanatlarını sergiledikleri eğlenceler düzenledi. Konuklar o gece hangi ülkenin gecesiyse o ülkenin danslarını sergilediler, yemeklerini yediler. Tabi biz de! :) Böylece farklı ülkelerdeki bir çok kişi bu geceler sayesinde birbiriyle kaynaştı, kültürlerini tanıttı.

11 senedir olduğu gibi bu sene de festival çok güzel sonuçlandı. Benim festivaldeki görevim ise yabancı ve Türk misafirlerimizin güler yüzlerini, hoş anları görüntülemek, fotoğraflarını çekerek bu güzel anları ölümsüzleştirmekti.

Burada bir kaç beğendiğim fotoğrafı göstereceğim sizlere, devamı burada: http://www.flickr.com/photos/zeynepmirza/page9/

Umarım beğenirsiniz :)

2 yorum:

  1. off orada olmak isterdim çok güzel geçmiş fotograflarından ve yazından belli güzelim:) seneye artık inşallah

    YanıtlaSil
  2. 5. fotoğraf süpermiş sahi :)

    YanıtlaSil